kompot ze śliwki wiśniowej na zimę

30 min
4 puszki po 1 L
Kompot ze śliwki wiśniowej na zimę
Hakan Eliaçık, stock.adobe.com
0

Zróbmy aromatyczny kompot ze śliwki wiśniowej? Taki orzeźwiający napój będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu w zimnych porach roku. Kompot ze śliwki wiśniowej doskonale gasi pragnienie, a zarówno dzieci, jak i dorośli będą cieszyć się apetycznymi owocami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwkę wiśniową, usuń ogony, spłucz zimną wodą.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki śliwką wiśniową.

Wlej cukier do słoików ze śliwką wiśniową (około 80 g na każdy litr słoika).

Zagotuj wodę i wlej śliwkę wiśniową do słoików na samą górę wrzącą wodą.

Słoiki z półfabrykatem są hermetycznie zamknięte sterylnymi pokrywkami. Połóż słoiki na boku na rozłożonym ręczniku frotte i kilkakrotnie zwiń z boku na bok, aby cukier był równomiernie rozprowadzony i rozpuszczony w syropie.

Odwróć słoiki kompotu ze śliwki wiśniowej do góry nogami i ostudź. Schłodzony przedmiot przechowuj przez 1 rok w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy