dżem z jabłek przez maszynkę do mięsa

24 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Dżem jabłkowy przez maszynkę do mięsa
kostrez, stock.adobe.com
0

Dżem jabłkowy, którego często używam do nadziewania słodkich wypieków - okazuje się dość gęsty i nie rozprzestrzenia się. Do tego dżemu nadają się zarówno słodkie, jak i słodko-kwaśne odmiany jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne, dodaj trochę więcej cukru. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • jabłka (Waga netto) – 2 kg
  • cukier - 1,2 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój losowo.

Przełóż przygotowane jabłka przez maszynę do mięsa.

Posiekane jabłka umieścić na patelni do gotowania, dodać cukier, dobrze wymieszać. Pozostaw masę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby rozpuścić cukier.

Następnie umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 25 minut. Masa jabłkowa zacznie zmieniać kolor i lekko zgęstnieje. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 10-12 godzin.

Powtórz procedurę gotowania jeszcze 1-2 razy z przerwą 10-12 godzin. Gotowy dżem w stanie schłodzonym nie powinien spływać z łyżki. Jeśli dżem nie jest jeszcze wystarczająco zagęszczony, dodaj jeszcze 1 cykl gotowania.

Zapakuj gotowy dżem do sterylnych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj dżem jabłkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy