duszone buraki na zimę w słoikach

50 min
8 porcji
Duszone buraki na zimę w słoikach
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Duszone buraki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Buraki są bogate w witaminy i pierwiastki śladowe, które są niezbędne do utrzymania zdrowia. A co, jeśli powiem, że można go przygotować na przyszłość, a nawet zwinąć w słoiki na zimę? Dalej w przepisie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.

Składniki

  • Burak - 3 kg
  • cebula - 1 kg
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ocet - 2 art.
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 art.
  • papryka - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju do miękkości.

Dodaj starte buraki i smaż przez kolejne 10 minut.

Dodaj cukier i sól, zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem przez 25-30 minut.

5 minut przed końcem dodaj przyprawy i ocet.

Wrzuć buraki do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy