gęsty dżem morelowy bez pestek

2 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem morelowy bez pestek
pashyksv, stock.adobe.com
0

Gęsty dżem morelowy to nie tylko przysmak, którym częstowały nas babcie. To i pyszne nadzienie do ciast, ciast i bajgli, to deser na szybką rękę, słodka łyżeczka do herbaty w pięć minut. Delikatny miodowy smak i morze witamin w jednym słoiku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze spłucz morele. Podziel je na pół i usuń pestkę.

Przenieś owoce do miski z grubym dnem i przykryj cukrem. Pozostaw na 4-5 godzin, aby morele wypuściły sok.

Umieść dżem na średnim ogniu. Ciągle mieszaj i pozwól dżemowi się zagotować. Gotuj przez 10 minut i odłóż na bok. Po 20 minutach powtarzamy. Robimy to 4-5 razy, aż dżem zgęstnieje.

Gorący dżem wlewa się do wysterylizowanych słoików i wysyła do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy