dżem figowy bez cukru

1 godz. 10 min.
4 porcje
Dżem figowy bez cukru
kobeza, stock.adobe.com
0

Figi same w sobie są niesamowicie słodkie, więc dżem z nich jest świetny bez cukru. Należy jednak pamiętać, że cukier jest również naturalnym środkiem konserwującym, dlatego szczególnie ważne jest prawidłowe przechowywanie takiego przedmiotu w ciemnym, chłodnym miejscu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń ogony z fig i pokrój je na kawałki.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40-45 minut, mieszając.

Dodaj sok z pomarańczy i cytryn. Tam też-cynamon. Opcjonalnie-łyżka rumu.

Doprowadź dżem do ponownego wrzenia, gotuj przez 2 minuty i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy