tkemali z zielonych śliwek na zimę

40 min
4 porcje
Tkemali z zielonych śliwek na zimę
smspsy, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować tkemali z różnych odmian śliwek i śliwek wiśniowych. Co więcej, można go nawet przygotować z zielonych śliwek – i będzie równie smaczny. A miłym dodatkiem jest niezwykły kolor. Dalej w przepisie mówię, jak przygotować taki sos na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki, przykryj wodą i gotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito.

Zmiel wszystkie warzywa, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Doprowadzić tkemali do wrzenia, gotować przez 5 minut i wlać do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy