Legendy mówią, że Królewski dżem agrestowy z liśćmi wiśni był często podawany Katarzynie Wielkiej. Na szczęście przepis przetrwał do naszych czasów i teraz mamy świetną okazję, aby spróbować wyśmienitej uczty.
Składniki
- agrest - 2 kg
- liście wiśni - 50 sztuk
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- wódka - 3 art.
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.
Dodaj liście wiśni i zaparzaj przez 2 godziny.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut i ostudzić.
Odcedź, dodaj cukier, wanilinę, wódkę i gotuj przez 5 minut.
Dodaj agrest, wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1,5 godziny.
Umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 2-3 minuty i ponownie odłóż na bok na 1 godzinę.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Gotuj przez 5 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy