Królewski dżem agrestowy z liśćmi wiśni

45 min
6 porcji
Królewski dżem agrestowy z liśćmi wiśni
Donna, stock.adobe.com
0

Legendy mówią, że Królewski dżem agrestowy z liśćmi wiśni był często podawany Katarzynie Wielkiej. Na szczęście przepis przetrwał do naszych czasów i teraz mamy świetną okazję, aby spróbować wyśmienitej uczty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.

Dodaj liście wiśni i zaparzaj przez 2 godziny.

Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut i ostudzić.

Odcedź, dodaj cukier, wanilinę, wódkę i gotuj przez 5 minut.

Dodaj agrest, wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1,5 godziny.

Umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 2-3 minuty i ponownie odłóż na bok na 1 godzinę.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Gotuj przez 5 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy