słodki dżem figowy

1 godz. 10 min.
4 porcje
Słodki dżem figowy
New Africa, stock.adobe.com
0

Jednym z niesamowitych znalezisk ostatnich lat jest dżem figowy. Być może nie jest to najbardziej oczywiste i znane rozwiązanie w naszych szerokościach geograficznych. Ale okazuje się tak smaczny, że na pewno jest wart uwagi. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki

  • figi - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij ogony fig i pokrój je na ćwiartki.

Dodaj cukier i wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.

Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu, mieszając.

Poczekaj, aż masa ostygnie i ubij blenderem.

Ponownie zagotuj, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy