brzoskwinie w syropie połówki bez sterylizacji na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 1 L
Brzoskwinie w syropie w połówkach bez sterylizacji na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Brzoskwinie w syropie to jeden z najsmaczniejszych owocowych preparatów na zimę. Przepyszne połówki owoców ozdobią słodki świąteczny stół. Syrop można wykorzystać do impregnacji ciast, a jeśli rozcieńczysz go niewielką ilością wody, otrzymasz aromatyczny napój.

Składniki

  • brzoskwinie - 4 kg
  • woda - 2 L
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz brzoskwinie, na każdym z nich wykonaj nacięcie w kształcie krzyża.

Zagotuj wodę i umieść brzoskwinie we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie wrzuć do durszlaka. Ostrożnie zdejmij skórkę z owoców.

Podziel brzoskwinie na połówki i usuń pestki.

Połówki brzoskwiń mocno napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki.

Zagotuj wodę i zalej wrzącą wodą owoce w słoikach na szyi. Przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 30 minut do zaparzenia.

Następnie spuść płyn ze słoików do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj kwas cytrynowy do wrzącego syropu i gotuj jeszcze 1 minutę.

Wlej brzoskwinie do słoików wrzącym syropem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy