kompot jagodowy bez cukru na zimę

30 min
4 porcje
Kompot jagodowy bez cukru na zimę
Natalya, stock.adobe.com
0

Aby kompot jagodowy był jeszcze zdrowszy zimą, proponuję ugotować go bez cukru. Nawet w ten sposób dobrze się przechowuje i zachowuje bogaty smak. Ale ważne jest, aby przestrzegać wszystkich niuansów gotowania, ponieważ cukier jest również środkiem konserwującym.

Składniki

  • jagody - 600 g
  • woda - 2.5 L
  • kwas cytrynowy - 0.25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wszystkie jagody i włóż do słoika.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 5-7 minut.

Odcedź i ponownie zagotuj. Napełnij jagodę i pozostaw na kolejne 5 minut.

Ponownie spuść i zagotuj wodę.

Wlej kwas cytrynowy do słoika, wlej wodę i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy