pierwsze dania 22.01.2022

hiszpańska zupa z przecieru pomidorowego Salmorejo z chlebem

20 min
2 porcje
Hiszpańska zupa z przecieru pomidorowego Salmorejo z chlebem
irinagrigorii, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz soczyste i dojrzałe pomidory – ta zupa z przecieru pomidorowego z chlebem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Tradycyjny hiszpański przepis wywołuje apetyt jednym rodzajem. W ojczyźnie taka zupa nazywa się salmorejo.

Składniki

  • pomidory - 500 g
  • Bagietka (bezduszny) – 100 g
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i zmiksuj w blenderze z solą.

Dodaj do nich posiekaną bagietkę, odczekaj 5-10 minut i dodaj czosnek.

Ponownie zmiel wszystko razem i kontynuuj ubijanie zupy, stopniowo dodając oliwę z oliwek.

Podczas serwowania udekoruj ziołami, ostrą papryką lub warzywami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy