Sałatka "Generalska" na zimę

4 godz. 0 min.
3 puszki po 1 L
Sałatka
bellakadife, stock.adobe.com
0

Kiedy ciało cierpi z powodu braku witamin, a dusza z powodu braku jasnych kolorów, na ratunek przyjdzie sałatka w puszkach "generalski". Jasna mieszanka warzyw urozmaici nudne zimowe menu i ozdobi każdy stół. Miłe wspomnienie lata w banku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę. Pokrój cebulę na duże półpierścienie, obierz marchewki i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w kostkę.

Pokrój ogórki w cienkie plasterki, pomidory w plastry. Pietruszkę opłucz, lekko osusz i drobno posiekaj.

Połącz warzywa w dużej misce, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wymieszaj i pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na 3 godziny.

Następnie zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej powstałą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 20 minut.

Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną sałatkę generalską w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy