dżem z czeremchy bez pestek

1 godz. 40 min.
4 porcje
Dżem z czeremchy bez pestek
13smile, stock.adobe.com
0

Dżem można przygotować na różne sposoby i każdy ma swoje preferencje. Jeśli bardziej lubisz jednolity dżem bez pestek i innych niespodzianek - ta opcja jest dla ciebie. Dla odmiany powiem Ci, jak ugotować go z czeremchy.

Składniki

  • Czeremcha - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz czeremchę, przykryj cukrem i pozostaw na godzinę.

Zagotuj dżem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Przetrzyj przez sito, ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy