cukinia jako grzyby na zimę

4 godz. 30 min.
4 banki
Cukinia jako grzyby na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na niezwykłe przygotowanie na zimę. Cukinię konserwujemy zgodnie z zasadą marynowanych grzybów. Przekąska naprawdę smakuje bardzo podobnie do marynowanych grzybów i jest po prostu obowiązkowa do przygotowania.

Składniki

  • cukinia - 1,5 kg
  • papryka - 150 g
  • marchew - 150 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • koperek - 0,5 pęczek
  • Olej roślinny (rafinowany) – 100 ml
  • ocet (9%) – 75 ml
  • sól - 30 g
  • cukier - 50 g
  • mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz i pokrój losowo. Obierz paprykę z nasion, pokrój w cienkie paski, marchewki w paski lub cienkie koła. Posiekaj czosnek i zioła.

W misce ułóż przygotowane warzywa, dodaj sól, cukier, mielony czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny.

Gdy warzywa zostaną marynowane, umieść je w przygotowanych sterylnych słoikach, zalej powstałym sokiem i przykryj czystymi pokrywkami.

Umieść słoiki z półfabrykatem w dużym rondlu. W rondelku wlej zimną wodę "na Ramiona" słoików, zagotuj i sterylizuj na małym ogniu przez 15 minut po ugotowaniu na 0,5 litra słoików i 20 minut na 1 litr słoików.

Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń je do góry nogami, zawiń i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy