dżem z dzikiej porzeczki

45 min
4 porcje
Dżem z dzikiej porzeczki
Magrig, stock.adobe.com
0

Sezon świeżych jagód jest tak słodki i tak krótki. Oczywiście chcę je przygotować na przyszłość, ponieważ po prostu nie można znaleźć dzikich porzeczek zimą. Dzielę się sprawdzonym przepisem na dżem, w którym smak jagód jest w pełni zachowany.

Składniki

  • porzeczka (dzika) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i posortuj porzeczki.

Dodaj wodę i sok z cytryny i przykryj cukrem.

Pozostaw na kilka godzin.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj dżem przez 20-30 minut na małym ogniu, mieszając.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy