makrela marynowana

4 godz. 0 min.
2 porcje
Makrela marynowana
ketrin08, stock.adobe.com
0

Istnieje tak wiele różnych sposobów marynowania makreli, ale nie wszystkie z nich nadają się do zimowych przygotowań. Dziś oferuję ci przepis na długotrwałe przechowywanie. Taka ryba pomoże, jeśli niespodziewanie pojawią się goście lub po prostu chcesz czegoś nowego.

Składniki

  • makrela - 1.5 kg
  • Olej roślinny - 100 ml
  • woda - 80 ml
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • mielony czarny pieprz - 4 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek - 6 ząbki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż liście laurowe do sterylnych słoików. Na wierzchu pokrojona makrela i posyp ją solą i przyprawami.

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki.

Wlej olej i wodę, lekko nie docierając do krawędzi.

Przykryj słoiki folią, włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej do 180 stopni.

Gotuj makrele przez 50 minut. Zmniejsz ogień do 120 i gotuj przez kolejne 2-3 godziny.

Zwiń słoiki pokrywkami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy