sałatka ogórkowa z cebulą na zimę bez sterylizacji

13 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Sałatka z ogórków z cebulą na zimę bez sterylizacji
helen111, stock.adobe.com
0

Sałatka ogórkowa z cebulą to świetny zimowy preparat, który pomoże urozmaicić menu w zimnych porach roku. Podawaj sałatkę z różnymi dodatkami, daniami mięsnymi i daniami z drobiu. W takiej sałatce możesz bezpiecznie użyć niespełniających standardów ogórków.

Składniki

  • ogórki - 3 kg
  • cebula - 1 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • Zieleń (koperek, pietruszka) – 30 g
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (9%) – 150 ml
  • cukier - 200 g
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.

Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek w dowolny sposób.

Ogórki pokroić w cienkie plasterki (o grubości około 3-4 mm), drobno posiekać warzywa.

W emaliowanej misce połącz przygotowane warzywa i zioła, sól, dodaj cukier i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj miskę pokrywką i pozostaw sałatkę w chłodnym miejscu na 12 godzin, aby warzywa wypuściły sok.

Następnie włóż sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, napełnij szyjkę utworzonym sokiem i wlej 1 łyżkę do każdego słoika. l olej roślinny. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do lodówki. Po 3-4 dniach sałatka ogórkowa z cebulą będzie gotowa do spożycia, ale lepiej poczekać kilka miesięcy, a następnie podać przekąskę do stołu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy