marynowane morele na zimę

30 min
1 puszka 1 L
Marynowane morele na zimę
luzkovyvagon.cz, stock.adobe.com
0

Marynowane morele są wyjątkowe dzięki połączeniu smaków: są jednocześnie słone, kwaśne, pikantne i słodkie. Przystawka jest idealna do pieczonego drobiu i tłustych pieczonych mięs. Dla miłośników eksperymentów i niezwykłych półfabrykatów-to, czego potrzebujesz! Dzielę się przepisem.

Składniki

  • morele - 10 szt.
  • liść laurowy - 2 szt.
  • Goździk - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • woda - 400 ml
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz i umieść w sterylnym słoiku.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut.

Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki. Wszystko wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.

Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.

Wlej morele do słoika wrzącą marynatą i natychmiast zwiń. Schłodzić obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy