Kaukaska adjika na zimę

15 min
10 porcji
Kaukaska adżika na zimę
Elena, stock.adobe.com
0

Od wielu lat Kaukaska adjika nie rezygnuje ze swoich pozycji w rankingu popularnych sosów na świecie. Jest sprzedawany w sklepach, podawany w restauracjach i kawiarniach, często gotowany w domu. Płynną przyprawę można gotować w sezonie i zamykać na zimę. Opowiadam sprawdzony przepis.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż i obierz nasiona.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Zmiel warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Dodaj chmiel suneli, sól, cukier i masło.

Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast wyjmij z pieca.

Włóż Adjikę do czystego, suchego słoika i zwiń. Taki przedmiot można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy