półfabrykaty na zimę
09.02.2023
tkemali ze śliwki wiśniowej na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Pachnący gruziński sos tkemali ze śliwki wiśniowej przygotowany według tego przepisu doskonale trzyma się w słoikach przez cały sezon, nawet bez dodatkowej sterylizacji. Więc jeśli nie chcesz spędzać dodatkowego czasu przy kuchence ze słoikami - ten przepis jest dla ciebie.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 2 kg
- Zieleń - 1 pęczek
- czosnek - 1 Głowa
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- mielona kolendra - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel zioła, czosnek i ostrą paprykę w blenderze.
Wyślij śliwkę wiśniową do piekarnika, piecz przez 20 minut, usuń nasiona i przetrzyj masę przez sito.
Dodaj wszystkie składniki oprócz octu do śliwki wiśniowej i gotuj tkemali przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, gotuj przez kolejne 5 minut i wlej sos do słoików poparzonych wrzącą wodą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy