SOS ajvar z pomidorami na zimę

1 godz. 10 min.
12 porcji
SOS ajvar z pomidorami na zimę
Marina Kaiser, stock.adobe.com
0

W kuchni serbskiej i bułgarskiej bardzo popularny jest sos ajvar. W każdym regionie jest przygotowywany inaczej i zawsze okazuje się pyszny. Uwielbiam przepis na ajvar z pomidorami. Gotuj trochę dłużej niż zwykle, dodaj ocet i zwiń na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i posiekaj.

Papryka, pomidory połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 200 stopniach.

Wyjmij warzywa z piekarnika, obierz, nasiona i przenieś do miski blendera.

Dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, paprykę, oliwę z oliwek, ostrą paprykę i posiekaj.

Przenieś masę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby mieszać, ponieważ sos może się przypalić.

Wlej ocet, wymieszaj i po minucie zdejmij z ognia.

Ułóż sos ajvar w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy