arbuzy na zimę bez sterylizacji

30 min
1 puszka 1,5 l
Arbuzy na zimę bez sterylizacji
Igor, stock.adobe.com
0

W szczycie sezonu nie spiesz się, aby wyrzucić niedojrzałego lub ospałego arbuza przywiezionego z rynku. Można go umieścić w oryginalnym domowym półfabrykacie. Chcę podzielić się przepisem na ulubione pikle z dzieciństwa. Jak można się domyślić, marynujemy arbuza na zimę.

Składniki

  • arbuz - 700 g
  • woda - 700 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • koperek - 1 parasol
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 7 szt.
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Arbuz opłucz pod bieżącą wodą, razem ze skórką pokrój w cienkie trójkątne plasterki.

Ząbek czosnku obrać i pokroić na 2 części.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść parasol koperkowy, liść laurowy, ziarna pieprzu i czosnek.

Napełnij słoik do góry plasterkami arbuza.

Zagotuj wodę i zalej arbuzy w słoiku wrzącą wodą aż do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Następnie spuść wodę ze słoika z powrotem do rondla, dodaj trochę więcej wody (Około 100 ml), dodaj sól i cukier. Doprowadź marynatę do wrzenia (sól i cukier powinny się całkowicie rozpuścić), wprowadź ocet.

Wlej arbuzy do słoika do góry wrzącą marynatą i natychmiast zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy