papryka nadziewana warzywami na zimę

50 min
8 porcji
Papryka faszerowana warzywami na zimę
tycoon101, stock.adobe.com
0

Ta przekąska będzie wymagała pracy, ale wyniki będą pyszne! Papryka nadziewana warzywami jest wstępnie fermentowana, a następnie sterylizowana. Puste przestrzenie, które tworzą się w słoikach, można wypełnić małymi warzywami.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • kapusta - 400 g
  • marchew - 200 g
  • ocet - 140 ml
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 150 g
  • sól - 80 g
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki.

Warzywa wymieszaj i lekko rozgnieć rękami.

Papryka przygotuj: odetnij górę łodygą, usuń rdzeń nasionami.

Faszeruj paprykę przygotowanymi warzywami i włóż do emaliowanej patelni o odpowiedniej wielkości.

Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, cukier i sól.

Wlej wrzącą marynatę na pieprz, przykryj i ustaw ucisk. Przez dwa dni obrabiany przedmiot powinien stać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Delikatnie przenieś faszerowaną paprykę do słoików i napełnij pozostałą cieczą do góry.

Sterylizuj przez 15 minut, dodaj ocet i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy