marynowane grzyby niebieskawe

1 godz. 10 min.
2 puszki po 0,5 l
Marynowane grzyby sinenozhki
georgina198, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę zaoferować Ci szybki przepis na marynowane sinenozhek. Grzyby przygotowane według tego przepisu są niezwykle smaczne i chrupiące. Zimą takie przygotowanie urozmaici codzienną dietę i stanie się ozdobą świątecznej uczty.

Składniki

  • Grzyby - 1 kg
  • woda - 500 ml
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
  • ocet (9%) – 6 łyżeczka
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść, dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść niebieskie skórki w garnku do gotowania, zalej wystarczającą ilością zimnej wody i zagotuj na średnim ogniu. Następnie gotuj przez 20 minut, usuwając pianę, włóż do durszlaka, ponownie dobrze spłucz i pozwól wodzie spłynąć.

Umyte grzyby ponownie zalej czystą wodą, dodaj sól i przyprawy i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj grzyby przez 15-20 minut.

Wlej 2 łyżeczki do wcześniej wysterylizowanych słoików. ocet, a następnie łyżką cedzakową napełnij słoiki gorącymi grzybami i zalej wrzącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy