kawior z cukinii na zimę przez blender

2 godz. 30 min.
7 puszek po 0,5 l
Kawior z cukinii na zimę przez blender
Anna, stock.adobe.com
0

Kawior z cukinii według tego przepisu smakuje podobnie do sklepu. Kochają ją dorośli i dzieci. Kawior jest przygotowywany z dostępnych składników i bez dodatkowej sterylizacji. Uwaga: waga produktów jest podana w formie obranej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego, aż będzie przezroczysta. Wyślij smażoną cebulę do garnka do gotowania.

Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce, smaż na pozostałym oleju roślinnym przez 10 minut, a następnie wyślij na patelnię do cebuli.

Cukinię obrać ze skóry i nasion, zetrzeć na grubej tarce i połączyć z cebulą i marchewką.

Zanurz pomidory we wrzącej wodzie, a następnie umieść pod zimną wodą i natychmiast obierz. Pokrój pomidory losowo, a następnie zmiksuj blenderem.

Wlej masę pomidorową do rondla z innymi warzywami, wymieszaj i gotuj kawior pod pokrywką przez 40-60 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, lekko ostudź i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree.

Ponownie postaw garnek kawioru na ogniu, dodaj sól, cukier, koncentrat pomidorowy, przyprawy i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj, mieszając, przez kolejne 15-20 minut.

Wlej wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy