bakłażan w pomidorach na zimę bez sterylizacji

45 min
4 banki
Bakłażany w pomidorach na zimę bez sterylizacji
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Jesienią oszczędne gospodynie domowe starają się jak najlepiej przetworzyć plony, aby przygotować więcej różnych warzyw na zimę. W grę wchodzą różne-różne ciekawe przepisy. Jednym z nich-szybkim i udanym-chcę się dzisiaj z Wami podzielić.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • pomidory - 1,5 kg
  • czosnek - 50 g
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • ocet (9%) – 2 art.
  • Olej roślinny - 100 ml
  • sól - 1,5 art.
  • cukier - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w plasterki i umieść w osolonej zimnej wodzie na 1 godzinę. Następnie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.

Włóż powstałą masę pomidorową do ognia, zagotuj, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, posiekany czosnek, ocet i olej roślinny. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając i usuwając pianę.

We wrzącej masie pomidorowej umieść bakłażany, wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przedmiot pod pokrywką przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gorące bakłażany w pomidorach zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy