marynowane bakłażany jak grzyby

1 godz. 0 min.
4 porcje
Marynowane bakłażany jak grzyby
Rossella, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich sposobów przygotowania bakłażana moim ulubionym rozwiązaniem jest marynowanie ich jak grzybów. Istnieją również dziesiątki różnych przepisów, a wiele z nich od dawna próbowałem w praktyce. Dziś chcę podzielić się najbardziej udanym z nich.

Składniki

  • bakłażany - 1.5 kg
  • sól - 2 art.
  • ocet - 150 ml
  • czosnek - 1 Głowa
  • koperek - 1 pęczek
  • Chili - 1 rzecz
  • woda - 2 L
  • cukier - 1 art.
  • Olej roślinny - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obrać i dowolnie pokroić bakłażana.

Zagotuj wodę z cukrem, solą i octem.

Połóż bakłażany i gotuj przez 5-7 minut. Wrzuć je do durszlaka.

Zmiel czosnek, koperek i chili.

Wymieszaj wszystko z bakłażanem i włóż do wysterylizowanych słoików.

Dodaj trochę gorącego oleju do każdego z nich i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy