cukinia jak grzyby na zimę

40 min
4 puszki po 0,5 l
Cukinia jak grzyby na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Cukinia w puszkach według tego przepisu smakuje jak marynowane grzyby. Podawaj zimową przekąskę do wszelkich zbóż, ziemniaków i dań mięsnych. Im więcej ziół i przypraw użyjesz do gotowania, tym bardziej aromatyczna będzie przekąska warzywna.

Składniki

  • młoda cukinia - 1,5 kg
  • marchew - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • koperek - 1 pęczek
  • pietruszka - 1 pęczek
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz - szczypta
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 2 art.
  • sól - 2,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Młode cukinie można marynować bez obierania.

Obierz marchewki i pokrój w kostkę lub paski.

Posiekaj czosnek, opłucz zioła, lekko osusz i posiekaj.

Połącz posiekaną cukinię, marchewkę, czosnek i zioła w misce.

Dodaj sól, cukier, liść laurowy, czarny pieprz, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Gdy warzywa dadzą wystarczającą ilość soku, zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików (liść laurowy należy najpierw usunąć!) i zalać pozostałą marynatą.

Przykryj słoiki z obrabianym przedmiotem sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda w rondlu - "na ramionach" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy