pieczenie 22.01.2022

rogaliki z kremem pistacjowym

55 min
12 porcji
Rogaliki z kremem pistacjowym
Algus, stock.adobe.com
0

Na deser przygotuj rogaliki z kremem pistacjowym. Takie wypieki przypadną do gustu każdemu bez wyjątku. Ten przepis szczegółowo opisuje, jak zrobić makaron i krem z pistacji. Jeśli chodzi o same rogaliki, pamiętaj o przestrzeganiu reżimu temperaturowego.

Składniki

dla rogalików:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pistacje zalać wrzącą wodą przez 10 minut.

Odcedź, lekko ostudź orzechy i obierz.

Rozłóż pistacje na blasze do pieczenia i susz przez 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni.

Schłodzone pistacje przełóż do blendera, dodaj oliwę z oliwek i zmiel na pastę.

Śmietanę, twarożek i cukier puder ubij mikserem, aż utworzą się ostre szczyty.

Dodaj masę pistacjową i kontynuuj ubijanie przez kolejne 4-5 minut.

Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.

Rozwałkuj wałkiem do ciasta, poruszając się wyłącznie w jednym kierunku.

Pokrój ciasto w te same Trójkąty.

Połóż trochę kremu pistacjowego na szerokiej krawędzi, wsuń boki do środka, aby nadzienie nie wyciekło, zwiń luźną rolkę.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.

Posmaruj rogaliki mieszanką mleka i żółtka.

Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy