pieczenie 18.03.2022

pączki z twardym serem

50 min
4 porcje
Pączki z twardym serem
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Z herbatą nie można podawać takich pączków, ale jako apetyczna przekąska szybko się rozlatują. Radzę wziąć ser twardy lub półstały. Jest pyszny z parmezanem, Gruyere lub Emmentalem. W razie potrzeby możesz dodać aromatyczne przyprawy lub zioła.

Składniki

  • mąka - 3 szklanki
  • ser (solidny) – 80 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mleko - 180 ml
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny (do smażenia) – 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Połącz przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, starty ser i jajko.

Wlej ciepłe mleko i zagnieść ciasto.

Ściśnij kawałki wielkości orzecha włoskiego z ciasta, nadaj każdemu Okrągły kształt.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy