pieczenie 22.01.2022

Pizza z boczkiem, kukurydzą i oliwkami

1 godz. 0 min.
8 porcji
Pizza z boczkiem, kukurydzą i oliwkami
white78, stock.adobe.com
0

Wiele osób gotuje pizzę, ale nie każdy okazuje się naprawdę smaczny. Ważne jest, aby prawidłowo zagnieść ciasto, przygotować odpowiedni sos i użyć pysznego nadzienia. Wszystko to jest szczegółowo opisane w poniższym przepisie.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
do nadzienia:
do sosu:
  • parmezan (tarty) – 100 g
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka - 3 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 60 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj suche drożdże, proszek do pieczenia, sól, cukier i ciepłą wodę.

Zagnieść ciasto, smarując dłonie i powierzchnię stołu olejem roślinnym.

Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce.

Pokrój boczek, pieczarki, koperek i obraną paprykę.

Zetrzyj ser na drobnej tarce, opłucz kukurydzę.

Rozpuść masło na małej patelni.

Intensywnie mieszając, dodaj mąkę i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Nie przestawaj mieszać, bo sos się przypali.

Dodaj sól, mielony pieprz, starty parmezan i dobrze wymieszaj.

Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra. Połóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.

Obficie posmaruj przygotowanym sosem.

Ułóż boczek, pieczarki, paprykę, kukurydzę i oliwki.

Piecz pizzę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Posyp gotową pizzę drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy