pieczenie 09.02.2022

ciasto z morelami i miodem

45 min
8 porcji
Ciasto z morelami i miodem
qwartm, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli wcześniej nie robiłeś ciast, możesz zabrać się do pracy. Z tym przepisem nie możesz się absolutnie niczego bać! Wszystko jest proste, proste i stosunkowo szybkie. Dostosuj ilość cukru w zależności od tego, jak słodkie są morele.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele przekrój na pół, obierz i pokrój w kliny.

Dodaj cukier, skrobię i wymieszaj.

Połącz przesianą mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki.

Zmiel masę rękami na drobny okruch.

Dodaj esencję waniliową, jajka, miód i zagniataj ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Podziel ciasto na dwa identyczne kawałki. Z jednego rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość ścian. Pozostałe ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki.

Posyp formę mąką i ułóż ciasto, równomiernie rozprowadź nadzienie morelowe na wierzchu.

Zetrzyj zamrożone ciasto i równomiernie posyp nadzieniem morelowym.

Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy