pieczenie 22.01.2022

babeczki czekoladowe

1 godz. 0 min.
12 porcji
Babeczki czekoladowe
marketlan, stock.adobe.com
0

Kiedy jest mało wolnego czasu, a na herbatę chcę coś ugotować, pieczę czekoladowe babeczki. Przepis jest prosty i szybki. Zwykle używam silikonowych foremek, ale jeśli masz zwykłe — pamiętaj, aby je nasmarować przed rozpoczęciem pracy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku, wanilinę i sól.

Rozpuść margarynę, dodaj jajka, cukier i ubij wszystko, aż będzie gładkie.

Bez przerywania pracy miksera dodaj rozpuszczoną czekoladę i ciepłą śmietanę.

Wlej połowę suchego półfabrykatu i taką samą ilość ciepłego mleka, dobrze wymieszaj wszystko.

Dodaj resztę suchego kęsa i mleka. Ponownie wszystko wymieszaj. Powinno być gęste ciasto.

Napełnij formy silikonowe o jedną trzecią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy