pieczenie 09.02.2022

ciasto jeżynowe

45 min
8 porcji
Ciasto jeżynowe
pilipphoto, stock.adobe.com
0

Latem staram się maksymalnie wykorzystać świeże jagody, owoce i warzywa. Gotuję kompoty, gotuję sałatki i oczywiście pieczę różne ciasta. Dzisiaj opowiem ci jeden z moich ulubionych przepisów. Będzie potrzebował soczystych jeżyn.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i kwaśną śmietaną.

Dodaj stopioną margarynę, wanilinę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny.

Odłóż jedną trzecią ciasta. Z reszty rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę boki.

Nasmaruj formę olejem i posyp mąką, ułóż obrabiany przedmiot.

Wymieszaj jeżyny ze skrobią i cukrem pudrem, włóż do ciasta.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na wierzchu ciasta. Ściśnij krawędzie.

Posmaruj ciasto lekko ubitym białkiem i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy