pieczenie 22.01.2022

naleśniki z dziurami

30 min
4 porcje
Naleśniki z dziurami
pavel siamionov, stock.adobe.com
0

Zgodnie z tym przepisem na pewno otrzymasz piękne naleśniki z dziurami. Kefir i wrząca woda to cała tajemnica. Oczywiście ogromną rolę odgrywa również kolejność dodawania składników.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka widelcem lub trzepaczką.

Dodaj cukier, sól i ciepły kefir. Mieszaj, aż będzie gładka.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę, dobrze zagnieść i odłożyć na bok na 10 minut.

Intensywnie mieszając masę, wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem.

Dodaj połowę oleju roślinnego, esencję waniliową i jeszcze raz wymieszaj.

Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy