pieczenie 16.02.2022

placki ziemniaczane z marchewką i ziołami

30 min
4 porcje
Placki ziemniaczane z marchewką i ziołami
azurita, stock.adobe.com
0

Uniwersalny przepis na każdą okazję. Takie naleśniki można gotować na lunch i kolację, podawać z sosami lub keczupem, z sałatką lub bez. Obieranie ziemniaków nie jest konieczne, wystarczy dokładnie spłukać. Dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i marchewki, zetrzyj.

Drobno posiekaj zioła i obraną cebulę.

Lekko ubij jajko solą, mielonym pieprzem i kwaśną śmietaną.

Dodaj sodę, zioła, ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek przepuszczony przez prasę.

Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta, aby uzyskać pożądany kształt. Smażyć na złoty kolor z obu stron i ułożyć na papierowej serwetce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy