pieczenie 22.01.2022

wegetariańska pizza z shiitake, suszonymi pomidorami i tofu

40 min
8 porcji
Wegetariańska pizza z shiitake, suszonymi pomidorami i tofu
fox17, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić prawdziwą wegetariańską pizzę? Zgodnie z poniższym przepisem okaże się jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Chodzi o miękkie ciasto i apetyczne nadzienie. Gotową pizzę należy posypać świeżymi ziołami i sezamem.

Składniki

do testu:
  • mąka - 350 g
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 150 ml
  • Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.

Dodaj ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Obierz fioletową cebulę, pokrój w pierścienie i skrop sokiem z cytryny.

Pokrój tofu, shiitake, obraną paprykę i liście sałaty.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia.

Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, posyp tofu, pomidorami, papryką i shiitake. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Posyp gotową pizzę liśćmi sałaty, rukolą, cebulą i sezamem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy