pieczenie 22.01.2022

hiszpańskie empanady z mieloną wołowiną i natką pietruszki

1 godz. 30 min.
14 porcji
Hiszpańskie empanady z mieloną wołowiną i natką pietruszki
HLPhoto, stock.adobe.com
0

Paszteciki są przygotowywane na całym świecie. W Hiszpanii nazywa się je "Empanadas", co oznacza nadziewany placek. Główną cechą jest metoda modelowania. Pieczenie jest jak duży pierog z ażurowymi krawędziami. Dziś przygotujemy hiszpańskie empanady z mieloną wołowiną i natką pietruszki.

Składniki

do testu:
  • mąka - 350 g
  • mleko - 150 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • masło - 125 g
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie podziel jajko na białko i żółtko.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól.

Wlej ciepłe mleko, stopione masło i lekko ubite białko.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i wstawić na pół godziny do lodówki.

Drobno posiekaj natkę pietruszki, obrany czosnek i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj ugniatać masę, aż będzie gładka.

Wyłącz ogień, dodaj natkę pietruszki, czosnek, zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 14 identycznych kawałków.

Z każdego kawałka rozwałkuj okrągłe ciasto, włóż trochę nadzienia i wypełnij zgodnie z zasadą pierogów.

Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem i wyślij na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy