pieczenie 14.02.2022

placki warzywne z cukinii

25 min
4 porcje
Placki warzywne z cukinii
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Aby uzyskać jaśniejszy smak cukinii, Dodaj bardzo mało mąki. Oczywiście wiele zależy od soczystości warzyw, ale zwykle wystarczy kilka łyżek. Ponadto tarty ser doskonale nadaje gęstość. Dzielę się prostym przepisem na naleśniki warzywne!

Składniki

  • cukinia - 300 g
  • ser (solidny) – 80 g
  • mąka - 3 art.
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • śmietana - 1 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,25 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • olej roślinny (do smażenia) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj cukinię.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Wszystko wymieszaj, dodaj jajka, sól, mielony pieprz i śmietanę.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Ułóż gotowe placki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy