dania główne 22.01.2022

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym
happyimages, stock.adobe.com
0

Gołąbki gotuje się z różnymi warzywami, mięsem i kapustą. A co jeśli zamiast ryżu dodasz kaszę gryczaną? Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć-jest bardzo smaczny. Jeśli chcesz wzmocnić aromat potrawy, najpierw smaż kaszę gryczaną przez kilka minut na suchej patelni!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu wyjmij kapustę i zdejmij widelcem gotowe liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Spłucz kaszę gryczaną, zalej zimną wodą i gotuj przez 2 minuty po ugotowaniu. Odcedź i odłóż na bok.

Posiekaj cebulę i pomidory, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Połącz mięso mielone, kaszę gryczaną, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Dodaj wrzący bulion, sos pomidorowy, pomidory i sól. Dusić przez 45 minut na małym ogniu.

Dodaj posiekane warzywa, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut.

Gotowe gołąbki pozostaw na 15 minut, aby zaparzyć pod pokrywką. Smacznego!

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy