dania główne 21.06.2022

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod serem

1 godz. 0 min.
4 porcje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod serem
Alusha, stock.adobe.com
0

Najbardziej klasyczna wersja zapiekanki ziemniaczanej z nadzieniem mielonym. W Anglii i Irlandii takie danie nazywa się ciastem pasterskim. I rzeczywiście okazuje się, że nie jest gorszy niż ciasto. Zwłaszcza pod rumianą skórką serową.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i gotuj z mięsem mielonym w trybie "smażenia" przez 15 minut. Dopraw i odstaw na bok.

Ugotowane ziemniaki zetrzyj na puree z masłem i kwaśną śmietaną. Dodaj jajko i starty ser.

Nasmaruj miskę wolnowaru i ułóż puree, mięso mielone i ponownie puree.

Gotuj zapiekankę przez 30 minut w trybie "Pieczenia".

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy