Najbardziej klasyczna wersja zapiekanki ziemniaczanej z nadzieniem mielonym. W Anglii i Irlandii takie danie nazywa się ciastem pasterskim. I rzeczywiście okazuje się, że nie jest gorszy niż ciasto. Zwłaszcza pod rumianą skórką serową.
Składniki
- ziemniaki (gotowane) – 700 g
- mięso mielone - 450 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 30 g
- śmietana - 50 ml
- ser - 50 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i gotuj z mięsem mielonym w trybie "smażenia" przez 15 minut. Dopraw i odstaw na bok.
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na puree z masłem i kwaśną śmietaną. Dodaj jajko i starty ser.
Nasmaruj miskę wolnowaru i ułóż puree, mięso mielone i ponownie puree.
Gotuj zapiekankę przez 30 minut w trybie "Pieczenia".
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy