dania główne 01.12.2022

risotto z warzywami

30 min
4 porcje
Risotto z warzywami
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Zróbmy risotto z warzywami według klasycznego włoskiego przepisu. Danie ma jasny smak i delikatną lepką strukturę. Jest sycący i jednocześnie niskokaloryczny-idealny dla wegetarian i będzie dobrym dodatkiem do chudego stołu

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj warzywa: pokrój marchewkę, paprykę i cukinię w drobną kostkę, seler i Por w półpierścienie. Smaż wszystkie warzywa na połowie porcji rozgrzanej oliwy z oliwek, mieszając, przez 10 minut.

Na innej patelni, od czasu do czasu mieszając, na pozostałym rozgrzanym oleju podgrzej ryż przez 5 minut. Ryż powinien stać się przezroczysty. Dodaj 200 ml bulionu, wymieszaj i gotuj, aż bulion wyparuje.

Przenieś ryż na patelnię do warzyw, dodaj mrożony zielony groszek. Wprowadź pozostały bulion warzywny, wymieszaj, sól do smaku i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Ryż w klasycznym risotto powinien stać się miękki Na zewnątrz i twardy w środku.

Podawaj gotowe risotto z warzywami na gorąco, układając porcje na talerzach i dekorując świeżymi ziołami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy