dania główne 22.01.2022

Królik pieczony z papryką, cebulą i pieczarkami

1 godz. 50 min.
6 porcji
Królik pieczony z papryką, cebulą i pieczarkami
FomaA, stock.adobe.com
0

Prawidłowo ugotowany królik stanie się nie tylko dumą gospodyni, ale także przedmiotem podziwu gości. Dietetyczne mięso smakuje jak delikatny kurczak, ale jednocześnie jest bardziej soczyste. Pieczenie królika według tego przepisu nie jest trudne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, dokładnie osusz i pokrój.

Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.

Paprykę obrać i pokroić w duże kostki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż kawałki królika i dobrze zrumień ze wszystkich stron.

Przenieś mięso do wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj pokrywką lub folią, aby się nie ochłodziło.

Roztop masło na patelni, włóż pieczarki i smaż przez 7-10 minut.

Włóż pieczarki i cebulę do formy z mięsem.

Na pozostałym oleju podsmaż paprykę. Wystarczy 2-3 minuty na szybkim ogniu.

Przenieś paprykę do mięsa i pieczarek.

Sól, pieprz i szczelnie przykryj formę podwójną warstwą folii.

Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, a następnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy