dania główne 22.01.2022

Gołąbki z kapusty pekińskiej

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gołąbki z kapusty pekińskiej
New Africa, stock.adobe.com
0

Kiedy nie ma ochoty bawić się białą kapustą przez długi czas, gotuję gołąbki z kapusty pekińskiej. Bez kłopotów: liście można łatwo usunąć i zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Przecinam zbyt duże na pół, w przeciwnym razie gołąbki są gigantyczne. I smakują jeszcze lepiej!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kapustę pekińską na liście i przenieś je do szerokiego garnka z wrzącą wodą na 5 minut.

Wyjmij liście z patelni, ostudź i w razie potrzeby ubij szorstkie części młotkiem.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Obierz cebulę i pokrój, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni z olejem na złoty kolor.

Wybierz połowę smażenia do nadzienia, do reszty dodaj sok pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i bulion mięsny. Gotuj przez 10 minut i sól.

W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i mielony pieprz.

Umieść nadzienie na krawędzi arkusza i ostrożnie zwiń je kopertą. Powtórz kroki z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Wlać smażony pomidor, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy