dania główne 22.01.2022

gulasz warzywny & 171; jesienny&187;

45 min
6 porcji
Gulasz warzywny
ArtCookStudio, stock.adobe.com
0

Jesienią wiadomo, że warzywa są najsmaczniejsze. Dojrzałe, pachnące i soczyste są dosłownie zalane słońcem. Nie przegap okazji, aby zrobić taki gulasz warzywny. W razie potrzeby możesz zastąpić bulion z kurczaka wodą lub całkowicie wykluczyć dodanie płynu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w krótkie kostki, włóż do miski i zalej zimną słoną wodą na 10 minut.

Obierz dynię, cebulę i paprykę z nasion i łusek, posiekaj.

U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i pokrój.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj dynię, bakłażana, paprykę i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj pomidory, gorący bulion i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Gotuj przez kolejne 7 minut.

Pieprz, sól i wyłącz ogrzewanie. Zaparz naczynie pod pokrywką przez 10 minut.

Podawaj gotowy gulasz warzywny na gorąco, posypując drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy