dania główne 22.01.2022

kotlety wieprzowe w cieście serowym

50 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe w cieście serowym
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Nigdy nie gotowałeś kotletów w cieście serowym? Wypełnijmy dziś tę lukę. Radzę gotować z polędwicy wieprzowej, ponieważ ta część jest najbardziej odpowiednia pod względem miękkości i zawartości tłuszczu. Możesz użyć dowolnego sera.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schab opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą, ubij z obu stron, sól i pieprz.

Obierz czosnek i drobno posiekaj.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Sól, pieprz jajka i mieszaj widelcem, aż będą gładkie.

Dodaj czosnek, ser i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Przesiej mąkę, wymieszaj z gałką muszkatołową i wlej na szeroki talerz.

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance jajeczno-serowej i ułożyć na rozgrzanej patelni z masłem.

Smaż przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć, przykryj, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy