dania główne 21.02.2022

Gołąbki z sosem śmietanowym w powolnej kuchence

1 godz. 40 min.
6 porcji
Gołąbki z sosem śmietanowym w powolnej kuchence
vvoe, stock.adobe.com
0

Ulubione danie wielu można łatwo ugotować w powolnej kuchence. I okaże się bardziej soczysty, smaczny i pachnący! W tym przepisie zamiast koncentratu pomidorowego zostanie użyta śmietana. Mąka i smażone warzywa nadają sosowi gęstość.

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz, zalej gorącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i umieść w garnku z wrzącą wodą. Gotuj przez 20-30 minut, od czasu do czasu wyjmuj i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie arkusze.

Drobno posiekaj pomidory, obraną paprykę i cebulę. Zetrzyj marchewki.

Aktywuj tryb "smażenie" i smaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.

Przenieś smażyć do miski z nadzieniem i usmaż pomidory i paprykę na pozostałym oleju. Wystarczy 4-5 minut.

Wymieszaj mięso mielone, ryż, smażoną cebulę z marchewką, solą i mielonym pieprzem.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń do krawędzi i zwiń luźną rolkę.

Osobno wymieszaj wodę, śmietanę, mąkę, smażone pomidory z papryką i solą.

Włóż gołąbki do miski multicookera, wlej przygotowany sos i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 1 godzinę w trybie "Duszenia".

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy