dania główne 28.01.2022

delikatne kotlety wołowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Delikatne kotlety wołowe w piekarniku
iaroshenko, stock.adobe.com
0

Tworzysz listę dań mięsnych na nadchodzące wakacje? Koniecznie wypróbuj nowy przepis na kotlety. Jego główną cechą jest marynowanie mięsa w sosie z granatów narsharab. Dzięki niemu nawet wołowina jest miękka i soczysta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem.

Połącz sos narsharab, cukier, skórkę z cytryny, sól i mielony pieprz.

Posmaruj kotlety powstałą marynatą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Ubij jajka solą i mielonym pieprzem.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy