desery 07.02.2022

ciasto orzechowe

50 min
12 porcji
Ciasto orzechowe
vpardi, stock.adobe.com
0

Biszkopt to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Nie trzeba dodawać kremu ani impregnacji, samo ciasto biszkoptowe jest już bardzo smaczne. Przepisów na ten temat jest zaskakująco wiele. Dzisiaj spróbujmy ugotować go z prażonymi orzechami laskowymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy laskowe na patelni i posiekaj w blenderze.

Podziel jajka na białka i żółtka.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem.

Delikatnie wymieszaj półfabrykat białkowy z posiekanymi orzechami laskowymi, mąką i ubitymi żółtkami.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.

Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Odwróć gotowy biszkopt do góry nogami i włóż do ostygnięcia na ruszcie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy