dania główne
31.01.2022
skrzydełka z kurczaka z czerwoną papryką i sosem teriyaki w piekarniku
50 min
4 porcje
Sos teriyaki jest często używany w kuchni japońskiej do przygotowywania mięs, ryb i sałatek. Dzięki niemu danie okazuje się nie tylko smaczniejsze, ale także piękniejsze. W tym przepisie SOS odgrywa kluczową rolę. Polecam posypać gotowe skrzydła sezamem i ziołami.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 600 g
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sos teriyaki - 3 art.
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka z kurczaka, dokładnie osusz i włóż do miski.
Dodaj sos teriyaki, zmielony czarny pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posiekaj ostrą paprykę i wlej do miski ze skrzydłami.
Wymieszaj i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Ułóż skrzydełka w wysmarowanej formie i przykryj folią. Piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7-10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy